033-4656599

Heropleving op de woningmarkt

Er is duidelijk een heropleving gaande op de koopwoningmarkt, zowel binnen de bestaande koopmarkt als de nieuwbouwmarkt. De recente gegevens en analyse van het tweede kwartaal 2023 door NVM-dochter brainbay bevestigen dit. Gedurende dit kwartaal verkochten NVM-makelaars meer dan 34.000 bestaande koopwoningen, een aanzienlijke stijging van 20% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg in het tweede kwartaal van 2023 €410.000, wat een bescheiden toename is van +2,8% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023. Bovendien werd dit kwartaal 29% meer woningen te koop gezet dan in het voorgaande kwartaal.

Ondanks het grotere aantal transacties in het tweede kwartaal van 2023 is de keuzemogelijkheid voor consumenten enigszins afgenomen. De schaarste op de koopwoningmarkt neemt hierdoor weer toe. Ook de nieuwbouwmarkt toont een hernieuwde dynamiek. In het tweede kwartaal van 2023 werden meer dan 4.500 nieuwbouwwoningen en kavels verkocht, een stijging van 12% ten opzichte van het vorige kwartaal. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg in dit kwartaal €468.000, wat 1,2% lager is dan in het eerste kwartaal van 2023. Het aanbod van nieuwbouwwoningen bedraagt deze periode 20.000 woningen, wat 16% meer is dan het voorgaande kwartaal.

Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, benadrukt: “Het toegenomen aanbod van goedkopere woningen is precies waar kopers op zitten te wachten. Vorig kwartaal maakten we ons grote zorgen over de ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt. Nu trekken de verkopen wat aan en neemt ook het aanbod toe, vooral in de lagere prijsklassen. Nieuwbouwwoningen hebben een lager energieverbruik en scoren goed op duurzaamheid en lagere onderhoudskosten. Daar is vraag naar. Dat hoor ik ook van onze leden. Informatiebijeenkomsten over nieuwbouwprojecten worden druk bezocht. We zien dat terug in de verkoop van nieuwbouwwoningen. Die zitten, met name in de grote steden, duidelijk in de lift in alle prijsklassen. Ik doe een oproep aan alle partijen om de ontwikkeling van nieuwbouw -goed afgestemd op de lokale vraag- door te zetten. De vraag is er. De beren op de weg moeten we samen aanpakken. Alleen dan hebben we een goed antwoord op de schreeuwende vraag om woningen.”

Bron: NVM.nl nieuwsartikel “Woningmarkt veert op” van 6 juli 2023.

Wellicht is dit voor jou juist nu het moment om je huis te verkopen en/of een nieuwe woning te kopen?

Zoek je een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar in Amersfoort? Wij zijn je graag van dienst! Kijk op onze website en maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis adviesgesprek.