033-4656599

Huizenprijzen weer gestegen

De huizenprijzen in Nederland zijn voor de derde opeenvolgende maand gestegen, volgens een onderzoek van het CBS en het Kadaster. Gemiddeld was een huis 0,6 procent duurder in augustus in vergelijking met juli. Echter, in vergelijking met augustus vorig jaar blijven de prijzen nog steeds 5 procent lager, aldus hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft.

Dit is opvallend gezien de uitdagingen waarmee de Nederlandse consument te maken heeft, zoals inflatie, een milde recessie, hogere rentetarieven en stijgende energiekosten. Boelhouwer wijst op twee belangrijke oorzaken voor de stijgende huizenprijzen. Ten eerste is de rente, ondanks een aanzienlijke stijging, al een jaar stabiel op ongeveer 4 tot 4,5 procent. Ten tweede stijgen de lonen nominaal, maar na correctie voor inflatie dalen de prijzen in feite nog steeds.

Boelhouwer benadrukt ook de krapte op de woningmarkt als een bepalende factor. Het demissionaire kabinet heeft 300 miljoen euro gereserveerd voor bouwprojecten die anders zouden stoppen, maar er moet ook aandacht worden besteed aan de afgifte van bouwvergunningen, aangezien dit aantal de afgelopen twee jaar is gedaald. De woningbouwimpuls van 300 miljoen is bedoeld om ervoor te zorgen dat het aantal vergunde woningen wordt gerealiseerd.

Samengevat: de stijgende huizenprijzen in Nederland zijn het gevolg van verschillende factoren, waaronder de stabiele rente en de krapte op de woningmarkt. Hoewel er maatregelen worden genomen om het woningaanbod te vergroten, blijven er uitdagingen bestaan, met name vanwege verminderde vraag aan de bovenkant van de woningmarkt en de terugtrekking van beleggers.

Bron: BNR.nl nieuwsartikel “Huizenprijzen stijgen voor derde maand op rij: ‘We zijn er nog lang niet’” van 22 september 2023.

Overweeg je je huis te verkopen of te kopen in regio Amersfoort? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.