033-4656599

Waarom en wanneer heb je een taxatie nodig?

Bij het kopen van een huis is een taxatie vaak noodzakelijk. Maar waarom en wanneer heb je precies een taxatie nodig? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Sfeerfoto taxatierapport

Wie regelt en betaalt een taxatie?

Jij als koper kiest en betaalt de taxateur. Dit mag niet de verkoopmakelaar of jouw aankoopmakelaar zijn. Zodra je een taxateur hebt gekozen, neemt deze contact op met de verkoopmakelaar om een afspraak te maken om de woning te bekijken. Je hoeft hier niet bij aanwezig te zijn. De kosten voor een taxatie variëren, maar je kunt rekening houden met een paar honderd euro.

Wat doet de taxateur?

De taxateur inspecteert de woning grondig. Hij let op het onderhoud, het type woning, de omgeving, en neemt de maten op en maakt foto’s. Deze informatie wordt verwerkt in een taxatierapport. Dit rapport bevat een gedetailleerde omschrijving van het huis, inclusief de grootte, afwerking, onderhoudstoestand en uiteraard de geschatte waarde.

Wat is een gevalideerd taxatierapport?

Een gevalideerd taxatierapport is een rapport dat aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet en door een onafhankelijk validatie-instituut, zoals het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI), is gecontroleerd. Banken vereisen vrijwel altijd een gevalideerd taxatierapport voor extra zekerheid over de waarde van de woning.

Wanneer moet ik de taxatie regelen?

Het is verstandig om direct na het tekenen van de koopakte een taxateur te benaderen. Het taxatierapport is een cruciaal onderdeel van je dossier bij de bank. Zolang dit dossier niet compleet is, kan de bank geen akkoord geven op de lening. Hoe sneller je het taxatierapport ontvangt, hoe sneller je zekerheid hebt over je hypotheekaanvraag. Een taxatie is meestal zes maanden geldig.

Heb je een taxatierapport nodig als je een nieuwbouwwoning koopt?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning gelden andere regels voor het taxatierapport. Als je een woning van een projectontwikkelaar koopt en direct na de oplevering eigenaar wordt, heb je geen taxatierapport nodig. Als je echter zelf een perceel koopt om daarop een huis te laten bouwen, is een taxatie wel noodzakelijk.

Wanneer moet ik de taxatie geregeld hebben?

Kijk in de koopakte naar de datum van de ontbindende voorwaarden voor de financiering. Zorg ervoor dat de taxatie ruim voor deze datum is uitgevoerd. Zo heb je voldoende tijd om eventuele financieringsproblemen op te lossen. Het taxatierapport is doorgaans zes maanden geldig.

Meer informatie over de noodzaak en timing van taxaties kun je vinden op Funda.

Wil je direct een taxatie aanvragen? Bezoek dan onze taxatiepagina om een afspraak te maken via ons contactformulier.